Siguranța utilizării jocurilor și jucăriilor

Înapoi

Părinții își doresc tot ce este mai bun când vine vorba de copii, iar prin ,,tot ce este mai bun” înseamnă și jucării sigure. Siguranța copiilor este pe primele locuri, dacă nu chiar pe primul loc pentru părinți, astfel că jucăriile achiziționate pentru aceștia trebuie să întrunească anumite criterii. Pentru ca o jucărie să ajungă să fie comercializată trece printr-un proces de concepție, producție și verificare foarte complex.

Jucăriile pe care părinții le achiziționează trebuie să aibă marcajul CE, acest marcaj ,,reprezintă consecința vizibilă a unui întreg proces care cuprinde evaluarea conformității în sensul larg.” (Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranța jucăriilor). Acest marcaj trebuie să fie vizibil și lizibil, aplicat ori pe eticheta jucăriei ori pe ambalajul jucăriei. În cazul în care eticheta este redactată în limba engleză sau în altă limbă decât limba română, în cazul jucăriilor comercializate în România, producătorul cât și comerciantul trebuie să asigure traducerea etichetei.

Marea majoritate a jucăriilor sunt viu colorate, ceea ce înseamnă folosirea unor vopseluri în fabricarea lor. Acestea trebuie sa fie sigure pentru copii, fără risc de toxicitate, iar o jucărie marcată CE cu siguranță a fost testată din acest punct de vedere într-un laborator specializat și autorizat în acest scop și deci o astfel de jucărie respectă normele.

O recomandare importantă ar fi ca părinții să se asigure ca marcajul CE de pe jucărie nu este contrafăcut sau nu se confundă cu alte prescurtări. El vine de la inițialele CE (Conformité Européenne) și arată astfel:

Un marcaj asemănător, dar cu proporții diferite, poate apărea pe produsele din China (China Export sau China Electronics). Iată comparația în imaginea de mai jos:

Nu este nicio problemă cu marcajul al doilea, însă el nu trebuie confundat cu marcajul CE de conformitate europeană.

Nu există cerințe specifice de culoare pentru litere și fundalul mărcii CE. Cu alte cuvinte nu este obligatoriu ca acest marcaj să fie scris cu negru pe fundal alb, în schimb marcajul trebuie sa fie vizibil, clar, deci culorile folosite pentru litere și fundal trebuie să asigure un cotrast suficient în acest scop. Dimensiunea minimă a acestui marcaj pe un produs sau ambalaj trebuie să fie de 5 mm înălțime. Dacădimensiunea marcajului este mărită, literele CE trebuie să fie proporționale cu versiunea standard așa cum se vede în imaginea de mai jos:

Marcajul CE este un fel de „pașaport” comercial care permite libera circulație a mărfurilor în spațiul european și care confirmă că produsele au trecut printr-un proces de testare și verificare a normelor de siguranță acceptate în Uniunea Europeană, iar producătorii dețin certificatele care atestă acest lucru și le pot prezenta la cerere autorităților competente în domeniu.

Deși poate părea neimportant, numărul unic de identificarea a jucăriei sau jocului trebuie să fie evidențiai pe corpul jucăriei sau dacă dimensiunea nu permite acest lucru, numărul de identificare trebuie scris pe etichetă, pe ambalaj sau pe orice alt document care însoțește jucăria sau jocul. (Siguranța jucăriilor în atenția comisarilor ANPC 22.01.2020).

Sfaturi utile pentru părinți:

  • Să achiziționeze jucării numai din magazinele/de pe site-urile care emit factură de cumpărare;
  • Să respecte avertismentele în legătură cu jucăria potrivită pentru vârsta copilului;
  • Să verifice dacă jucăria are marcajul CE și corespunde cu criteriile de siguranță pe care le prezintă eticheta jucăriei;
  • În cazul unei probleme în legătură cu jucăria să contacteze comerciantul.
Siguranța Utilizării jucăriilor

FII PARTENER

Ești interesat de jocuri și jucării de calitate, deosebite și cu reale calități creativ-educative?
Ai un magazin (online  sau offline) sau mai multe?

Poți deveni partener Star Creative Project completând formularul de înrolare și vei primi toate informațiile de care ai nevoie.
La cerere poți primi inclusiv consiliere personalizată legată de portofoliul nostru de produse.

VREAU SĂ DEVIN PARTENER